FK Sarajevo i Pejkom D.O.O. potpisali ugovor o postavljaju vještačke trave na kampu u Butmiru

TRAVA BUTMIR

 

Fudbalski klub Sarajevo i firma Pejkom d.o.o potpisali su ugovor, te će pomenuta firma, koja je vlasnik certifikata POLYTAN GmBh iz Njemačke, biti izvođač radova na postavljanju terena sa visokokvalitetnom vještačkom travom na trening kampu Fudbalskog kluba Sarajevo na Butmiru.

Iz firme Pejkom d.o.o., koja se od 1996. godine bavi postavkom različitih vrsta sportskih podloga za otvorene i zatvorene terene, ističu da će selekcije Fudbalskog kluba Sarajevo u budućnosti obavljati trenažni proces na vrhunskim terenima.

“Uslovi koje će fudbaleri Sarajeva imati nakon završetka radova u rangu su vodećih ekipa na prostoru bivše Jugoslavije, kao što su GNK Dinamo iz Zagreba, NK Rijeka iz Rijeke, ali i Fudbalski Savez Srbije. Tereni su takvog kvaliteta, da različite starosne kategorije mogu trenirati tokom čitavog dana, a na dnevnoj bazi preporučeno je 10 do 15 termina. Teren je otporan na vremenske promjene i tokom čitave godine se može nesmetano trenirati.”, kazao je Boško Pejčić ispred firme Pejkom d.o.o dodavši:

“Fudbalski klub Sarajevo u svom upravljanju i poslovanju napravio je najbolje promjene koje su se dogodile na ovim prostorima. Veliki broj navijača koje ima ovaj klub, ali i javnost, vidjeli su da je moguće privući strani kapital. Sama izgradnja trening kampa na ovim prostorima je manje-više nemoguća misija, ali Sarajevo ulazi u taj projekat.”

Tehnički direktor Fudbalskog kluba Sarajevo, Elvir Kantardžić, istakao je zadovoljstvo povodom zaključivanja ugovora sa firmom Pejkom.

“Drago nam je što će naši prvotimci i polaznici Akademije Fudbalskog kluba Sarajevo moći trenirati na visokokvalitetnim terenima, kako bi njihov fudbalski razvoj tekao u što boljem toku. Vjerujemo da će do ljeta 2015. godine radovi biti završeni.”, kazao je Kantardžić.

Tereni sa vještačkom travom polako, ali sigurno, zauzimaju mjesto terenima sa prirodnom travom. U 2005. godini, FIFA i UEFA su objedinili standarde koji treba da se zadovolje kako bi vještačka trava bila oficijelna podloga na kojoj se mogu igrati službene utakmice, kao i vrhunska takmičenja. Tome sve više doprinosi visok kriterijum današnjeg fudbala, koji zahtjeva što približnije osobine terena, kako u hladnim, tako i u tropskim predjelima. Taj trend se jako brzo prenio i na naše podneblje.

Pejkom D.O.O. je do sada postavio oko 50 terena te vrste. Raspolažu sa svim mašinama za postavljanje i održavanje vještačkih trava, kao i ekipom ljudi koji posjeduju certifikat i dozvolu za postavljanje ove vrste podloge, izdate od POLYTAN GmBh iz Njemačke.

Scroll to Top