Visočka Bosna na putu povratka u Premijer ligu BiH

Visočka Bosna nakon više od jedne decenije na dobrom je putu da se vrati u Premijer ligu Bosne i Hercegovine.

Otkada je u sezoni 2002./03. godine ispao u Prvu ligu Federacije, a kasnije i u niži rang, ovaj nogometni klub bi ponovo mogao biti premijerligaš. Uprava i igrači poručuju da Visoko to zaslužuje te da će uraditi sve što je u njihovoj moći da nakon proljetnog dijela uđu u elitni rang bh. nogometa.

Nakon jesenjeg dijela prvi su na tabeli, od drugoplasiranog Travnika imaju bod više, a do cilja ih dijeli još 15 kola. Proljetni dio prvenstva počinje 3. marta.

Bosna je u prvih 15 kola ostvarila devet pobjeda, dva remija i četiri poraza, rezultatom 1:0.

“Primili smo najmanje golova u Prvoj ligi FBiH. Nismo nijednu utakmicu, od 15 odigranih, primili više od jednog gola. To su sve pokazatelji kvaliteta ekipe i želje za ulaskom u najviši državni rang”, istakao je sportski direktor NK Bosna Mirza Laletović.

Dodao je da za narednu polusezonu planiraju dovesti pojačanja da bi prvo mjesto bilo sigurnije. S pripremama kreću 20. januara, a Laletović je siguran da će njegov tim doći do cilja.

Kapiten Amar Čabaravdić zadovoljan je dosadašnjim učinkom, a kaže da je ekipa prije početka sezone postavila cilj da budu prvi. Izrazio je nadu da će zadržati ”kostur” ekipe i da neće biti težih povreda, a siguran je da uz nekoliko pojačanja drugi dio mogu završiti na prvom mjestu.

“Timski duh je ono što krasi ovu ekipu i to je naša najveća snaga. Svi želimo da ovaj grad ima premijerligaša, što i zaslužuje”, poručio je Čabaravdić.

Uvjeren je da Bosna u Prvoj ligi FBiH ima najbolji igrački kadar koji je spreman, uz pojačanja, takmičiti se s najboljima iz Premijer lige BiH.

Podršku klubu dala je i Općina Visoko, a načelnica Amra Babić također je mišljenja da Visoko zaslužuje klub u Premijer ligi BiH. To će, smatra, znatno doprinijeti popularizaciji nogometa u Visokom te mladima biti dovoljna motivacija da se bave sportom. Poručila je da podrška neće izostati.

Ukoliko NK Bosna uđe u Premijer ligu BiH potrebna im je još jedna tribina s hiljadu sjedećih mjesta. Uprava je napravila dva plana i predala Općini na razmatranje. Nadaju se da će se, ukoliko zasluže prvu poziciju u Prvoj ligi BiH, akciji izgradnje tribine odazvati privrednici s područja općine, i šire. Zahvalni su najvećem sponzoru među privrednicima firmi ”Bios”, a pozvali su i druge da pomažu sportskim kolektivima.

Vlasnik firme ”Bios” i član Upravnog odbora NK Bosna Visoko Nermin Kadrić najavio je da će nastaviti podržavati klub jer smatra da je ekipa kvalitetna i da će izboriti mjesto u Premijer ligi.

Laletović je podsjetio da je nova Uprava kluba od 2013. godine uradila mnogo posla, a da će im sada ponovo trebati podrška koja neće moći čekati.

Otkada su na poziciji vratili su dug od 200.000 KM, renovirali svlačionice te postavili 1.500 stolica. Osim toga, u teren s umjetnom travom uložili su 500.000 KM, a najviše su ponosni na sistem za navodnjavanje glavnog terena na koji su vodu doveli iz rijeke Bosne te počeli štedjeti pitku vodu koja je do tada korištena.

Prva nogometna utakmica u Visokom odigrana je 1923. kada je i formiran prvi nogometni klub Jadran. Poslije 11 godina formiran je i drugi klub u Visokom, Radnički sportski klub.

Dva kluba su se 1953. spojila te je te godine i nastao NK Bosna. Deset godina poslije klub je ušao u drugu nogometnu ligu Jugoslavije koja je bila relativno jaka.

Agresija na BiH je kratko prekinula aktivnosti u klubu. Okupljanje je počelo 1993., a Bosna je već u prvoj sezoni 1994./95. godine na prvom državnom prvenstvu u Zenici osvojila treće mjesto.

federalna.ba/Fena

Scroll to Top