Slaviša Vukičević: “Mi iz Visokog smo uvijek donosili sreću FK Sarajevo”

Tim s Koševa može biti zadovoljniji igrom i rezultatom u derbiju, koji ipak nije opravdao očekivanja velikog broja navijača. Vitez i Sloboda nisu teške prepreke na putu ka tituli, govori Vukičević.

Slaviša Vukičević, član šampionske generacije FK Sarajevo u sezoni 1984/85, uvjeren je da će bordo tim osvojiti titulu prvaka u Premijer ligi BiH, posebno nakon remija u vječitom derbiju.

Ovaj rođeni Visočanin, koji je sa dosta uspjeha nastupao za Sarajevo, te u Francuskoj, trenutno je najviše na relaciji Sarajevo – Visoko, ali nerijetko boravi diljem bivše Jugoslavije, gdje posmatra mlade igrače.

Smiješno poređenje

– Bio je to jedan od boljih derbija u posljednje vrijeme, ali ipak nije opravdao očekivanja velikog broja navijača. Naš fudbal i dalje je ispod evropskog prosjeka i sigurno da je više od 20.000 navijača, koji su prisustvovali derbiju, zaslužilo mnogo ljepši fudbal, no i ovo je u odnosu na prethodne godine jako dobro izgledalo. Ipak, drago mi je i raduje me da ljudi podržavaju dva naša najveća kluba i nadaju se boljem fudbalu. Raduje i da su Sarajevo i Željo u samom vrhu, jer su to klubovi sa najsvjetlijom tradicijom u našem fudbalu, govori Vukičević, koji smatra da Sarajevo u naredna dva kola ne bi trebalo imati problema i da će titula stići na Koševo:

– Sarajevo se u prethodne dvije-tri godine na sjajan način konsolidovalo u organizacijskom smislu i postaje ozbiljan klub, kakav zaslužuje da bude. Na igračkom planu ima napretka i titula će zasluženo doći na Koševo. Mislim da u posljednja dva kola ne bi trebali imati problema protiv Viteza i Slobode, pa će se moći slaviti osvajanje trofeja, a ukoliko bi kiksalo protiv Viteza ili Slobode onda i ne zaslužuje prvo mjesto.

Rođeni Visočanin smatra da se igrački ne može mjeriti kvalitet njegove generacije i ove sada koja igra u Sarajevu.

– Smiješno je porediti te dvije generacije, jer je nama bilo puno teže izboriti mjesto u prvom timu, a i mi smo ostajali po četiri i više godina u klubu, dok sada igrači odlaze nakon jedne godine. Tada se igrao mnogo ljepši fudbal, a razlog tome je što su upravo igrači mnogo više zajedno igrali u klubu, pa nam je to prednost. S druge strane organizacijski nećemo gledati samo Sarajevo, jer je ono sada na dobrom putu, ali u vrijeme kada sam ja igrao svi su klubovi imali osiguran izvor prihoda, a to je bila država, dok sada mnogi zavise od države, koja nema sluha za sport, govori Vukičević, te nastavlja:

– Ovo što je Sarajevo uradilo je odlična stvar i bilo bi dobro kada bi više klubova krenulo istim putem, te kada bi se klubovi dali u ruke moćnim pojedincima iz privredne zajednice. Ne mislim da se klubovi privatizuju, nego da država, koja je vlasnik večine klubova, dozvoli pojedincima sa novcem da uđu u klub, kao vlasnici na određeni period i da upravljaju, jer sada imamo situaciju da su klubovi svačiji, a to znači da su ničiji, jer se ne zna ko na kakav način upravlja njima, čast pojedinim klubovima.

Jeftinija liga

Vukičević smatra da je smanjenje Premijer lige od naredne sezone odlična stvar, te da će fudbal biti bolji, ali i da će liga biti jeftinija:

– Finansijski liga će biti jeftinija, a to je dobro, jer nam klubovi ne stoje dobro, a i kvalitet bi trebao biti bolji, s tim da je smanjenje broja klubova u ligi tek početak i sada se mora popraviti infrastruktura, mora se više raditi na školovanju trenera, mora se još više pažnje posvetiti mladim igračima i mislim da ćemo kroz nekoliko godina imati kvalitetnije prvenstvo.

Pozitivna saradnja

Vukičević je inače ponikao u visočkoj Bosni iz koje je stigao u Sarajevo, te ističe da je sretan zbog partnerske saradnje ova dva kluba:

– Mi iz Visokog smo uvijek donosili sreću Sarajevu, Ibrahim Sirćo je branio za Sarajevo u prvoj šampionskoj generaciji, a ja sam igrao u drugoj, da bi Faruk Ihtijarević bio član bordo tima kada su bili prvaci u sezoni 2006/07. Sada kada su postali partneri sa Bosnom očekujem da to obilježi novu titulu prvaka. Inače drago mi je zbog saradnje dva kluba jer je i Bosna na dobrom putu da uđe u Prvu ligu, a i organizacijski se Bosna digla na nivo više, jer tu sada jedna mlada i pozitivna garnitura ljudi, koja Bosni želi samo najbolje.

Scroll to Top