Prioritet je povratak Bosne u Prvu ligu FBIH

Faruk Ihtijarevic

Fudbalski klub Sarajevo i Nogometni klub Bosna iz Visokog uspostavljaju sportsku saradnju usmjerenu u cilju ostvarenja što boljih sportskih rezultata NK Bosna i FK Sarajevo.

Prioritet je povratak NK Bosna Visoko u Prvu ligu Federacije Bosne i Hercegovine u takmičarskoj sezoni 2014/2015, te ostvarenje programskih zadataka i ispunjenje zacrtanih ciljeva FK Sarajevo, sa posebnim akcentom usmjerenim za afirmaciju i obezbjeđenje adekvatnog takmičenja određenim fudbalerima FK Sarajevo.

Upravni odbor FK Sarajevo je na svojoj redovnoj sjednici donio odluku kojom je odobrena ova saradnja, a za šefa stručnog štaba NK Bosna Visoko predložen je Emir Karahmet, dugogodišnji trener omladinskog pogona FK Sarajevo.

“Mnogo je sportskih razloga zbog kojih je ova saradnja potrebna za oba kluba. Mi se nadamo da ćemo konačno mnogim našim igračima iz omladinskog pogona pružiti priliku prilagodbe na seniorski fudbal, kako bi u prvom timu FK Sarajevo u budućnosti imali što više igrača iz vlastitog pogona”, kazao je sportski direktor FK Sarajevo Abdulah Ibraković.

Nogometni klub Bosna Visoko osnovan je 1953. godine, a prvi fudbalerski koraci u gradu na Bosni napravljeni su još ranije. U periodu bivše Jugoslavije, NK Bosna ostvarila je značajan uspjeh plasiravši se u Drugu fudbalsku ligu, koja je bila izuzetno jaka. 

U periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu, Bosna nakratko prestaje sa radom, da bi se 1993. godine ponovo aktivirala. Već naredne godine, na državnom prvenstvu u Zenici, osvojila je treće mjesto. U sezoni 1995/96., Bosna osvaja prvo mjesto u Drugoj ligi sjever, a treće u Prvoj nogometnoj ligi u sezoni 1996/97.

Kao vrhunac, sezonu 1997/98. završava prvoplasirana, a u play off-u osvaja treće mjesto. Iste sezone, klub osvaja i Kup BiH, kao i Super kup.  U narednim godinama, Bosna ispada iz Premijer lige. Do danas se takmičila u prvoj, odnosno drugoj ligi Federacije Bosne i Hercegovine.

Svoje domaće utakmice, Nogometni klub Bosna igra na stadionu Luke, čiji kapacitet iznosi 6.000 mjesta. 

U prošlosti, poveznica Fudbalskog kluba Sarajevo i Nogometnog kluba Bosna, bila su dva igrača, koji su ponikli u Visokom, a ostavili dubok trag u redovima bordo kluba. Riječ je o Almedinu Hoti i Faruku Ihtijareviću, sadašnjem predsjedniku Bosne.

“Pored sportskih razloga, vjerujem da će ova saradnja animirati i brojne privredne subjekte iz Visokog i okoline da ostvare saradnju i sa FK Sarajevo i NK Bosna Visoko, jer je podrška lokalne zajednice i lokalnih kompanija od ključnog značaja za uspješnu realizaciju naših ideja i projekata”, kazao je generalni direktor FK Sarajevo Dino Selimović, koji je iskoristio priliku da predsjedniku Faruku Ihtijareviću, novom šefu struke Emiru Karahmetu, te cijeloj ekipi NK Bosna Visoko zaželi mnogo sportskog uspjeha i sreće u predstojećoj sezoni.

Scroll to Top