Odbor za hitnost: Bez gostujućih navijača na utakmicama 25. kola BHT Premijer lige

Utakmice 25. kola fudbalske Premijer lige Bosne i Hercegovine i revanš susreti polufinala Kupa igrat će se bez prisustva gostujućih navijača, predloženo je na današnjoj zajedničkoj sjednici Komiteta za takmičenje i Komiteta za sigurnost Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (FS BiH), što je potvrdio Odbor za hitna pitanja FSBiH, javlja Anadolu Agency (AA).

“Komitet za takmičenje održao je danas zajedničku sjednicu za Komitetom za stadione i sigurnost N/FS BiH, u prisustvu generalnog sekretara Jasmina Bakovića, gdje smo donijeli preporuku Odboru za hitna pitanja da se zabrani organiziran dolazak gostujućih navijača na utakmice 25. kola Premijer lige i susrete revanša polufinala Kupa BiH”, rekao je za AA Milorad Lale, predsjednik Komiteta za takmičenje FSBiH, dodavši:

“Dva komiteta zajedno s Izvršnim odborom i sekretarijatom FSBiH pratit će razvoj situacije na našim stadionima, pogotovo nakon posljednjih dešavanja u Zvorniku. Već smo zakazali naredni sastanak gdje ćemo donijeti odluke i smjernice za nastavak prvenstva. Gledajući razvoj situacije, prateći ponašanje i domaćih navijača vidjet ćemo hoćemo li nakon 25. kola dozvoliti prisustvo gostujućih navijača na stadionima”.

Adis Hajlovac, predsjednik Komiteta za stadione i sigurnost, kazao je kako će poslije dešavanja u Zvorniku biti pojačane sigurnosne mjere na fudbalskim utakmicama u BiH, pogotovo onim u kojima se sastaju timovi iz različitih entiteta.

Naglasio je da je FSBiH počeo komplekse pripreme za organizaciju utakmice kvalifikacija za EURO 2016 u kojoj će BiH ugostiti Izrael, te da će danas imati sastanak s predstavnicima MUP-a Zeničko-dobojskog kantona.

“IO FSBiH i Komitet za sigurnost još nakon Austrije počeo je planirati organizaciju meča s Izraelom. Posljednja tragični događaj u Zvorniku usložio je i otežava situaciju, ali vjerujemo da ćemo zabranom kola ishoditi dodatnu aktivnost, iako se žalosni događaj ne odnosi na sportske terene i nije se desio na sportskom terenu. Ipak, implicira se i na sportske terene. Svi zajedno moramo da razumijemo i poduzmemo fer i korektno ponašanje kako navijači, tako i svi koji smo u sportu. Time ćemo omogućiti pozitivniju atmosferu našoj reprezentaciji pred jako bitnu, ako ne i najbitniju utakmicu”, istaknuo je Hajlovac.

Na pitanje novinara Anadolu Agency kakve će mjere osiguranja biti uoči utakmice s Izraelom, zemlje čiji su sportisti svugdje u svijetu posebno čuvani, Hajlovac nije mogao odgovoriti:

“To su operativne stvari i planira ih MUP, te u ovom momentu ne mogu reći više na tu temu”.

Scroll to Top