Intervju: Denis Cana

U vrijeme novogodišnjih praznika i zimske pauze mnogi sportaši porijeklom iz Visokog, koji su svoje profesionalne karijere nastavili u inostranstvu, vračaju se u Bosnu i Hercegovinu kako bi pauzu proveli u svom rodnom gradu. Tu priliku iskoristili smo za razgovor sa proslavljenim visočkim nogometašem, Denisom Canom, koji trenutno nastupa za SK Sigma Olomouc u Češkoj

NKB Press: Na početku razgovara možete li se predstaviti našim čitaocima?

Da, naravno. Prije svega bih da pozdravim vaše čitaoce. Moje ime je Denis Cana i rođen sam 8. 10. 1987. godine, u Bijelom Polju, u Crnoj Gori, gdje sam živio sve do 2003. Nakon toga dolazim u Visoko.

NKB Press: Nakon dolaska u Visoko počinjete svoj fudbalski put u NK Bosna Visoko, ko je najzaslužniji za to?

Ima tu dosta ljudi koji su zaslužni za moj početak i razvoj u NK Bosna i ja sam im svima zahvalan, jer bez njih ne bi bio ovo što sada jesam. Sa sportske strane tu je sadašnji predsjednik kluba, Faruk Ihtijarević, koji me je doveo na prvi trening kod trenera Nermina Pašalića. Tu svakako treba pomenuti i trenere Avdu Kurdiju i Mensura Džavitija, koji su zaslužni za moj dalji razvoj. Onda tu ne treba zaboraviti Faruka Kulovića, koji je najzaslužniji za početak moje internacionalne karijere, jer je upravo trener Kulović glavni “krivac” za moj prvi internacionalni angažman u Omanu, gdje mi je dao šansu da dokažem svoje kvalitete.

Naravno, ne smijem zaboraviti i Dragana Kalajdžića, koji je zaslužan za moj angažman u Češkoj Republici.

NKB Press: Poslije NK Bosna igrali ste u drugim klubovima. Koji su to klubovi?

Iz Visokog sam otisao u Bihać, gdje sam nastupao za Jedinstvo. Nakon toga slijedi epizoda u Omanu, o kojoj sam vam već kazao nešto, gdje na preporuku trenera Kulović odlazim u klub Al Seeb iz Muscata. A nakon nastupa u Omanu odlazim za Češku Republiku, gdje i danas nastupam.

NKB Press: Koliko dugo ste u Češkoj i koji su to klubovi za koje ste nastupali?

U Češkoj Republici igram već pet godina i za sve to vrijeme sam nastupao za samo dva kluva. Prvi je bio FC Slovan Varnsdorf, a sada igram za SK Sigma Olomuc.

NKB Press: Možete li nam reći više o vašem trenutnom klubu Sigma Olomouc?

SK Sigma Olomouc je tradiocionalni češki klub, osnovan 1919. godine. Kroz svoju historiju imao je dosta svijetlih momenata, kako i u češkom prvenstvu, tako i u evropskim takmičenjima. Sigma je klub sa veoma kvalitetnim omladinskim pogonom. U prilog tome govori i podatak da u A timu, pored mene, igra samo još jedan stranac.

NKB Press: S kim se najviše družite u Olomoucu?

Slabo imam vremena za druženje, jer sam non-stop na treningu i u karantinu. Iskoristim slobodno vrijeme pretežno da se čujem sa rodbinom i prijateljima preko društvenih mreža.

NKB Press: Naš sugrađanin Adi Đafić također nastupa u Češkoj?

Da Adi također nastupa i to sa dosta uspijeha, za Adija su zainteresovani mnogi klubovi jer zaista igra dobro.

NKB Press: Vaše ambicije u budućnosti?

Za budućnost nemam neke planove, niti sam ikada pravio planove. Važeći ugovor imam do 30.06.2016. a kada se vratim sa odmora čekaju me pregovori oko produženja ugovora pa ću tada znati više o svojoj budućnosti.

NKB Press: Pratite li Vaš bivši klub NK Bosna Visoko?

Naravno da pratim. Uvijek sam pratio dešavanja oko NK Bosna jer je to klub u kojem sam ja tako reći napravio prve korake u seniorskom fudbalu. To je klub koji je uradio mnogo za mene i ja to neću nikad zaboraviti.

NKB Press: Da li ste zadovoljni sa radom sadašnje uprave i razvojem infrastrukture na stadionu Luke?

Sto se mene lično tiče, ja sam prezadovoljan uradjenim, jer ja se dobro sjećam uslova u kojima je moja generacija trenirala, a koji sigurno nisu zadovoljavali ni neke najminimalnije kriterije. Ovo trenutačno stanje je i više od dovoljnog za normalan razvoj nogometaša, tako da ovom prilikom čestitam i upravi kluba, svim sponzorima i naravno općinskoj načelnici Amri Babić na realizovanom projektu stadiona Luke.

NKB Press: Kako vam se čini Visoko od 2011 godine kada ste otišli odavdje i sada?

U Visoko dolazim dva puta godišnje, i moram priznati da se primijete pozitivni pomaci. Posebno u zadnje 2 – 3 godine što me svakako čini sretnim.

NKB Press: Na kraju poruka našim mladim nadama NK Bosna Visoko?

Mladim nadama bih poručio da je fudbal samo sport, i da mu tako treba i pristupati. Trebaju biti uporni u želji da ostvare svoje snove i da što više treniraju, jer samo kroz ozbiljan pristup treningu postaje se dobar igrač, ali takodje trebaju znati da pored fudbala moraju biti dobri učenici.

Denis Cana je student 3 godine ekonomskog fakulteta. Također je polaznik trenerske UEFA licence u Češkoj Republici. Aktivno govori engleski i češki jezik i pravi je primjer mladim nogometašima kako se predanim radom može doći do uspjeha.

Scroll to Top