Ibrahim Sirčo golman slavne šampionske generacije FK Sarajevo gost u emisiji Muhameda Bikića

Povodom 70. godišnjice Fudbalskog kluba Sarajevo gost novog izdanja emisije “As ekskluziv sa Muhamedom Bikićem” bit će Visočanin Ibrahim Sirčo, nekadašnji golman bordo tima i član prve šampionske generacije tima sa Koševa.

Ibrahim Sirčo, inače, rođen je 30. novembra 1940. godine u Visokom. Osnovnu školu završio je u Visokom, a Fakultet sporta u Sarajevu pri Univerzitetu Sarajevo. Od 1971. godine radi kao profesor fizičkog vaspitanja u Gimnaziji “Visoko”.

Još kao stariji dječak počeo je trenirati istovremeno i rukomet i nogomet. Godine 1956. kao rukometni golman aktivan je u tadašnjem RK “Mladost” Visoko, a sve do 1962. godine bio je član FK “Bosna” Visoko. Od 1962. godine brani za FK “Rudar” Kakanj. Vrhunac njegove karijere bio je odlazak u redove prvoligaša Jugoslavije, FK “Sarajevo”, u kojem je nastupao od 10. septembra 1963. godine. Upravo to je bio zlatni period kluba sa Koševa, sa kojim je Sirčo u sezoni 1966/67. osvojio titulu šampiona Jugoslavije, a potkraj iste sezone bili su i osvajači Kupa Jugoslavije.

Nakon toga najveća tačka karijere ovog Visočanina bilo je učešće u prestižnom europskom takmičenju – Kupu Šampiona, u kojem je ova zlatna generacija Sarajeva stigla do četvrtfinala i utakmice sa slavnim Manchester Unitedom.

Nakon ovih uspjeha Sirčo je karijeru nastavio u drugom sarajevskom klubu, Željezničaru i to tokom cijele 1970. godine, a zatim i naredne godine nastupa u klubu iz Brčkog.

Po završetku profesionalne igračke karijere postao je profesor fizičkog vaspitanja u visočkoj gimnaziji, a pokretač je i mnogih pozitivnih trendova u visočkom sportu, što je na koncu Ibrahima Sirču dovelo do velikog broja nagrada i priznanja za njegov doprinos sportu i kroz dane profesionalne igračke karijere, ali kroz dane njegovog profesionalnog aktivizma u profesiji sportskog djelatnika.

U emisiji, kao sagovornik Muhameda Bikića, a koja će biti emitovana u nedjelju, 01. maja, sa početkom od 20:00 sati na TV Alfa, Ibrahim Sirčo će govoriti o svojoj karijeri, sa posebnim osvrtom na čuvenu šampionsku generaciju, koja je donijela prvu titulu Jugoslavije u Sarajevo.

To je svakako i dobra preporuka za sve poštovaoce sporta u Visokom da u nedjelju prate intervju sa velikim sportistom i sportskim djelatnikom, Ibrahimom Sirčom.

Scroll to Top