Harun Strika, prvi čuvar mreže NK Bosna Visoko

harun strika manjaNogometni golman, Harun Strika rodjen je 14.11.1991 godine u Zenici. Drugu sezonu za redom neprikosnoveni je čuvar gola i svojevrsni komandant odbrane NK Bosna. U privatnom životu, Harun je miran, tih, posvećen radu i napornom treningu, na terenu sušta suprotnost, eksplozivan, energičan, zbog jakog temperamenta ni žuti kartoni mu nisu strani.

U redove NK Bosna Visoko došao je iz prvoligaša Mladost DK, kao pojačanje i zamjena za dugogodišnjeg kapitena i sasvim sigurno ponajboljeg golmana u široj regiji, Bekan Amira, a na preporuku starog fudbalskog lisca i dugogodišnjeg sekretara Bosne, Vejsila Ašlame, koji je Harunove kvalitete pratio još od mlađih selekcija FK Rudar Kakanj gdje je i ponikao.

Danas, nakon skoro tri godine u redovima žuto-ljubičastih, možemo s pravom reći da je Harun Strika opravdao očekivanja i stekao reputaciju pouzdanog čuvara mreže, koji je sasvim sigurno kvalitetom nadmašio rang takmičenja u kom se Bosna trenutno nalazi. Svojim prepoznatljivim stilom branjenja, pouzdanošću u svim situacijama pa i onim najtežim “jedan na jedan”, preciznim dodavanjem, jasnim uputstvima izrečenim dubokim i smirenim glasom naprosto uliva povjerenje u suigrače iz zadnje linije, dok ove nešto ofanzivnije, vrlo često, preciznim dubinskim loptama gura u prilike ka golu protivnika, što nerijetko završi efektnim golom.

Povodom dobrih partija u žuto ljubičastom dresu Bosne, vodili smo razgovor s Harunom, kako na one nogometne, tako i na one manje nogometne teme, u kojima nam je otkrio još poneke detalje o sebi koje nismo imali priliku znati.

Prošao si poznatu gomansku školu FK Rudar Kakanj, za koje si klubove još branio?

Prve nogometne korake napravio sam u FK Rudar Kakanj, pod mentorskom palicom Nezira Zire Mujagića. Nakon što sam prošao kompletnu omladinsku školu FK Rudar Kakanj, imao sam priliku braniti i za prvi tim. Pored matičnog kluba, branio sam još za Rudar Breza, Mladost DK.

Iz prethodnog odgovora vidimo da si imao više trenera u karijeri, od koga si najviše naučio?

Već sam spomenuo gospodina Mujagića, pod čijom trenerskom palicom su stasali mnogi kvalitetni golmani, svakako da je on trener koji je najviše zaslužan za ono što danas imam priliku pokazati na nogometnom terenu.

Harune, šta je bilo presudno u tvojoj odluci da dodješ u redove NK Bosna Visoko, koja u tom momentu nije kotirala baš najbolje nakon ispadanja iz lige?

Više je stvari bilo presudno da donesem takvu odluku. Prije svega bio sam željan veće minutaže i dokazivanja u jakoj nogometnoj sredini kao što je Visoko, u tom momentu Bosnu je vodio veliki nogometni trener gospodin Ivo Ištuk zbog čijeg imena nisam imao nimalo dvojbe o svom dolasku u Bosnu. Moja odluka se pokazala ispravnom, u Bosni sam doživio preporod i na neki način afirmaciju.

Od prvog dana si imao punu minutažu, skoro da nisi propustio utakmice u dresu Bosne, kako si danas zadovoljan svojim nastupima i generalno igrama NK “Bosna”?

Hvala Bogu, zdravlje me je poslužilo i zaobišle su me povrede tako da sam cijelo vrijeme u potpunosti spreman i redovan u trenažnom procesu, to je vjerovatno razlog zbog čega sam zadobio povjerenje i sadašnjeg šefa Emira Karahmeta. O mojim nastupima najbolje je da sud kaže struka i navijači kojih je ove sezone sve veči broj. Veliki broj navijača govori i o tome kako igra Bosna ove sezone, 13 pobjeda, 40 golova…nije malo.

Koje su ambicije NK “Bosna” i tvoje lične ambicije u ovoj takmičarskoj sezoni?

Ambicije NK Bosna i svih nas igrača su vrlo jasne, to je isključivo povratak u Prvu ligu Federacije, zapravo vraćanje kluba na stare staze slave. Ne gledam daleko u budućnost, moje lične ambicije su vezane za Visoko i nastupe za Bosnu u Prvoj ligi, samo da me zdravlje posluži i povrede zaobiđu.

Kako posmatraš rad uprave na čelu sa Ihtijarevićem, njihov odnos prema tebi i ekipi generalno, jesi li zadovoljan?

Kao što ste i sami rekli, u Bosnu sam došao u najgore vrijeme, u momentu ispadanja iz Prve lige i neizvjestan nastavak. Od prvog dana sam vjerovao Faruku Ihtijareviću i upravi na čijem je čelu, Faruk je legenda nogometa i o njemu ne treba trošiti riječi. Moje povjerenje se isplatilo, nakon dvije sezone provedene u klubu, s puno ponosa mogu reči da se nama igračima ne duguje ništa, da su plate u rangu prve lige pa i nekih premijerligaša i uvjek su na vrijeme. Generalno uslovi u NK Bosna, počevši od novog stadiona, uslova rada i treninga, opreme i ukupnog ambijenta, mogu ocijeniti premijerligaškim. Lično sam zadovoljan odnosom uprave prema meni, kao i cijela ekipa, pored Faruka uz nas su uvjek Lala, Dado, Buco, Mirza, Iko i ostali, danas je Bosna prava porodica.

Koja ekipa vam predstavlja najveću konkurenciju u borbi za ulazak u prvu ligu?

To je definitivno ekipa NK Tošk iz Tešnja.

Najbolji igrač NK Bosna u ovoj sezoni prema tvom mišljenju?

Da se ne uvrijedi bilo ko od mojih kolega, najbolji igrač NK Bosna po mom mišljenju je Meldin Hodžić, igrač koji gine na svakoj utakmici i koji je svakako ljubimac navijača, prava i istinska legenda, predvodnik “novog vala” igrača u Bosni.

Najbolji trener i igrač Druge lige Federacije grupa Centar, prema tvom mišljenju?

Elvir Ela Memić uz naravno šefa stuke Karahmeta, a igrač opet Meldin Hodžić Hole.

U privatnom životu, gdje živite, s kim?

Živim u porodičnoj kući u Kaknju, sa roditeljima i mlađim bratom.

Bračno stanje?

Slobodan kao ptica.

U pauzi između treninga i utakmica, kako se odmarate?

Najčešće uz dobar film ili knjigu, poneki izlazak s društvom.

Omiljena estradna ličnost, film, glumac, pisac, knjiga?

Dino Merlin, Ničija zemlja, George Cloony, Da Vinčijev kod

Omiljeni domaći i inostrani klub, za koga navijate zapravo?

NK Bosna, FK Sarajevo, Bayern Minhen

Svaki golman ima neki svoj uzor, ko je tvoj?

Ismar Pojskić, uz kog sam mnogo naučio.

Harunov životni moto je?

Ne treba ići kroz život, već rasti kroz život.

Najvažnije osobe u životu?

Moja porodica.

Za kraj, poruka mladim golmanima?

Vrijedno radite, trenirajte, ne upuštajte se u poroke, postavite sebi “školu” na vrh liste prioriteta, sve ostalo će doći samo po sebi.

 

PRESS NK Bosna

 

Scroll to Top