Avazov Sport o NK Bosna: Ihtijarević, Laletović i prijatelji izvode visočki fudbal iz mraka

Pauzu između dvije polusezone u Prvoj ligi Federacije BiH agilni Upravni odbor Bosne iz Visokog iskoristio je za radove na renoviranju i adaptaciji Gradskog stadiona Luke, kako bi se stvorili optimalni uslovi.

Radovi na renoviranju svlačionica, čiju realizaciju je podržao UNDP, kroz projekat razvoja nogometa za mlade u Visokom, još uvijek traju. Nakon ove faze Gradski stadion Luke će napokon imati odlične uslove za prijem sportskih kolektiva iz cijele BiH, čime će biti napravljeni dodatni koraci ka kreiranju svojevrsnog trening kampa u ovom prostoru.

Paralelno sa radovima na rekonstrukciji svlačionica, izvođeni su i radovi na postavljanju reflektora, koji su sa prvim danom februara završeni. Uz podršku Općine Visoko i Federalnog ministarstva kulture i sporta, reflektori su prije nekoliko dana obasjali teren sa umjetnom travom. Vrijednost ovog projekta iznosila je 15.000 KM, od čega je 5.000 KM uplaćeno iz Federalnog ministarstva kulture i sporta, dok je ostatak projekta sufinansirala Općina Visoko s prijateljima kluba. Kako kažu u Visokom: “Visočki fudbal i(li) sport konačno izlazi iz mraka”…

Novi reflektori za svjetliju budućnost visočkog sporta, piše na zvaničnoj stranici kluba iz Visokog.

Tim povodom kontaktirali smo predsjednika Bosne iz Visokog Faruk Ihtijarević, koji je sportskog direktora Mirzu Laletovića označio za “glavnog krivca” svih pozitivnih dešavanja u i oko kluba iz Visokog.

– Odavno nisam vidio većeg ili boljeg sportskog radnika i entuzijastu od Mirze Laletovića – kaže Faruk Ihtijarević, koji je najdublji trag ostavio u Sarajevu.

– U mojoj dugogodišnjoj karijeri odavno se nisam sreo sa osobom takvih ambicija, entuzijazma. Naime, pored svog posla u Preventu, Laletović odvaja jako puno vremena Bosnu. A sve to što je urađeno, jasno se može vidjeti na kompleksu stadiona Luke.

Nakon Ihtijarevića razgovarali smo i sa Laletovićem

– Ovom prilikom želim da spomenem ono što je ova Uprava uradila u nepune tri godine svoga rada, na šta sam izuzetno ponosan i sretan, jer sam bio dio tog tima. Naime, oformljena je i prijavljena u takmičarski pogon predpionirska i pionirska selekcija, oformljena je i nova selekcija najmlađih dječaka – pjetlića, a također, vraćen dug je od oko 200.000 KM na osnovu tužbi iz 1997. godine pa nadalje i odblokiran račun nakon pet godina.

U infrastrukturu je uloženo oko 1.000.000 KM – od postavljanja novih stolica na glavnom stadionu, natkrivanje jednog dijela tribine, izgradnja novog stadiona sa umjetnom travom, uređivanje svlačionica koje je u toku, busjenovanje i čepiranje glavnog terena, reparacija kompletne ograde na glavnom stadionu.

U toku je formiranje ženske selekcije NK Bosna, otvaranje caffea u prostorijama kluba, a uspješno smo organizovali i kamp FK Sarajevo, kao i povratak kluba iz Druge u Prvu ligu FBiH.

Riješen je i sistem navodnjavanja glavnog terena iz rijeke Bosne

– A ne da se to radi kao prije korištenjem gradske vode za zalijevanje stadiona. Realizovali smo projekte sa federalnog nivoa u iznosu od 25.000 KM i UNDP-a u vrijednosti od 19.500 KM, uspostavili poslovno tehničku saradnja sa FK Sarajevo, uniformisali sve selekcija NK Bosna, postavili reflektore na terenu sa umjetnom travom Visoko, što je zasluga Federalnog ministarstva kulture i sporta, općine Visoko, VGT-a osiguranja koji je donirao stubove za reflektore i firme BIOS koja je uradila kompletnu ogradu i postavile golove na pomoćnom terenu sa umjetnom travom.

Laletović dodaje i ovo

– Inače, naša dva generalna sponzora VGT-e osiguranje i BIOS su čitavo vrijeme – kako u uz nas, tako i uz ostale sportske kolektive, i ja im se javno zahvaljujem, kao i ostalim sponzorima. Da ih ne nabrajam, zaboravit ću nekoga… Bez njih, sve navedeno se sigurno ne bi moglo realizovati. Također, koristim priliku da se zahvalim općinskoj načelnici Amri Babić koja nas podržava i bez koje stadion Luke i NK Bosna ne bi bili ovo što jesu.

Kraljevski klub u Kraljevskom gradu

– Kraljevski klub iz Madrida stiže u BiH i to u naš kraljevski grad Visoko! Cilj je da ovo postane tradicionalni kamp… – kaže Slaviša Vukićević, jedan od organizatora Realovog kampa u BiH.

– Prvi kamp održat će se od 25. marta do 29. marta u Mostaru – Pod Bijelim brijegom, a drugi od 31. marta do 4. aprila u Visokom na stadionu Luke… Trud mlade Uprave NK Bosna Visoko da učini stadion Luke što ljepšim i pristupačnijim za sportsku omladinu je zadovoljio čak i probirljive “izviđače” Real Madrida koji su dali zeleno svjetlo za Kamp.

Scroll to Top