Partneri: Intervju: Vincen Tan za Sky Sports

Vincent Tan o Cardiff City-u 

Vlasnik Cardiffa, milijarder Vincent Tan nada se da bi ove sedmice mogao imenovati Russella Sladea kao novog menadžera kluba. Malezijski biznismen je otkrio bi mogao prodati Bluebirdse i kupiti drugi klub iz Ujedinjenog Kraljevstva kao i da bi mogao razgranati svoj fudbalski portfolio u svijetu.

Tan je u ekskluzivnom intervjuu za Sky Sports News HQ izjavio da je lično odabrao Sladea da preuzme ligaški klub.

„Da, ja sam ga odabrao. Nisam odabrao Dave Jonesa, nisam odabrao Malky Mackaya, na određen način nisam odabrao ni Olea (Gunnar Solskjaer) ali sada sam rekao da ću ja odabrati novog menadžera kluba i da bi on trebao biti dobar menadžer za nas.“ izjavio je Tan.

“Sve što mogu reći navijačima Cardiffa je da mu daju priliku, da mu daju prostora. Russell je četvrti menadžer u britanskom fudbalu po dužini menadžerskog staža. Arsene Wenger ima najduži staž a ja se nadam ako nam Russell pridruži da će moći oboriti rekord Arsene Wengera.”

U vezi sa ogorčenim odlaskom Malky Mackaya, prije prekida sa Solskjaerom, Tan je objasnio da to nije bilo ništa lično, rekavši: (Nije bilo) ništa lično, nije u pitanju lična osveta, jedva ga poznajem. Ja ga nisam ni odabrao”.

Vlasnik Cityja je također otkrio da bi Sladeu dao punu slobodu da obavlja svoj menadžerski posao.

“Ne, neću se uplitati. Ponekad dam neki prijedlog – zar to nije logično kada već platite toliko da zaposlite igrača? Iskreno, možemo vjerovati Russellu Sladeu,  a  povjerenje je najvažnija sastojak jer im dopuštamo da donose velike odluke.”

Solksjaerovo imenovanje u januaru potaknuto je Mackayovim preranim odlaskom i Škot se je kasnije našao u sred skandala sa neprijatnim tekstualnim porukama.

Dobio je podršku Udruženja ligaških menadžera i ubrzo povukao izjavu zbog koje je velški klub zahtijevao ostavku izvršnog direktora Richarda Bevana.

Ipak, od tada Tan nije oštro reagovao po ovom pitanju.

„Rekao bih da možda zvuči malo grubo, ali ponekad kad smo ljuti, možemo reći oštre riječi, pa ako mene pitate da li želim da podnese ostavku, ja stvarno ne želim da je podnese.“ dodao je Tan.

“Sada bih rekao, gospodine Bevan, stvarno ne želim da podnesete ostavku ali biste ovo trebali najozbiljnije shvatiti.”

O Fudbalskom klubu Sarajevo

Postoje i glasine da se Tan nada da novi menadžer može vratiti Cardiff nazad u Premier ligu pri prvom pokušaju, te da će tada biti otvoren za ponude za kupnju kluba.

“Ako prodam Cardiff, kupio bih još jedan klub u Ujedinjenom Kraljevstvu. Sada volim fudbal. Imam i klub u Sarajevu. Navijači su fantastični, ljudi koji vode klub su nevjerojatni, iskreni ljudi. Stvarno me motiviraju.

O novim projektima

“U potrazi sam da kupim drugi klub u Evropi, a onda bih možda investirao u klub u SAD-u, u MLS-u. Možda oko 1 milijarde dolara. Posrećilo mi se, dobio sam oko 700 do 800 miliona dolara, Bog je milostiv prema meni. “

Scroll to Top