„Ćelo je rekao Hoti da će mu slomiti noge, ako Bosna pobijedi na Koševu”

Pape source

NK Bosna Visoko osnovan je daleke 1953. godine spajanjem dva kluba, Radničkog i Jadrana. Krajem devedesetih godina prošlog vijeka Bosna je napravila najveće uspjehe/rezultate u historiji kluba. Prije 11 godina žutoljubičasti su ispali iz Premijer lige i do dana današnjeg se nisu vratili u najjači razred bh. fudbala.

Bosna se nikada nije uspjela plasirati u Prvu ligu bivše zemlje, ali nakon agresije na BiH dolazi zlatni period kluba iz Visokog. Jedan od ljudi koji je bio dio kluba koji je ispisao historiju je tadašnji direktor Bosne, Ivica Pekić. Pekić tvrdi da se u njegovo vrijeme nisu birala sredstva kako bi se došlo do dobrog rezultata. Zlatno doba visočke Bosne kreće nakon ulaska u najjaču ligu. Jedan od članova zlatne generacije bio je napadač Sead Vranić, koji je u to vrijeme bio i najbolji golgeter žutoljubičastih, te jedan od najboljih strijelaca u BiH.

Aktuelni predsjednik NK Bosna i dugogodišnji fudbaler Sarajeva, Faruk Ihtijarević, se prisjeća utakmica u dresu tima sa Koševa koje je odigrao protiv kluba u kojem je počeo da igra fudbal. Bosna je krajem devedesetih godina imala izuzetno jak roster. Bešlija, Rahimić, Prepolli, Džafić, Vranić, Geca, Vazda su bili samo neki od fudbalera koji su igrali na Gradskom stadionu Luke. Ivica Pekić je dovodio fudbalere u Visoko, ali pojedini tvrde da je pravio greške jer ti isti fudbaleri nisu baš tako lako mogli da kasnije igraju za jače klubove, jer ih Bosna jednostavno nije željela prodati.

Bosna je najbolje rezultate napravila u sezoni 1997/98., kada je osvojila prvenstvo Prve lige BiH, te sezonu kasnije kada je bila pobjednik Kupa i Superkupa BiH. Bilo je prijetnji i pritisaka iz Sarajeva, prije finala na Koševu, ali je Bosna na kraju ipak osvojila Kup. Mnogi bivši igrači i članovi uprave NK Bosna se slažu da je neodlazak u Evropu i neigranje Play Offa 1999. godine značio strmoglavi pad Bosne. Pekić krivca za takav rasplet vidi u Jusufu Pušini, tadašnjem predsjedniku NSBiH. Međutim, aktuelna uprava NK Bosna iz Visokog tvrdi da igranje u Evropi nije rješavalo probleme koji su tada bili prisutni u klubu sa stadiona Luke.

NK Bosna je nedavno potpisala saradnju sa FK Sarajevo, a cilj Bosne u prvoj godini spomenute saradnje je povratak u Prvu ligu FBiH.

Ne tako davno na stadionu Luke niko nije mogao da osvoji barem jedan bod, Bosna je držala jedan impresivan rekord kada u dvije sezone nije doživjela nijedan poraz u Visokom, uz svega nekoliko remija. Nagomilani dugovi prijašnje uprave, nedostatak materijalnih sredstava i mnogo toga što su naši sagovornici spomenuli dovelo je Bosnu na liticu surove realnosti. Ipak, ko zna, možda se popularne visočke Karioke ponovo podignu iz pepela i možda Gradski stadion Luke veliki bh. klubovi ponovo budu napuštali spuštenih glava.

 

 

 

Scroll to Top