VIDEO: Dani slave NK Bosna Visoko – cijela utakmica u kojoj su Visočani postali osvajači Kupa BiH pobjedom na Koševu

Davno je to bilo, rekli bi visočki nogometni znalci, koji su onda pred kraj prošlog stoljeća vrlo zadovoljno trljali dlanove i pričali o veliki uspjesima Nogometnog kluba “Bosna” iz Visokog, koji je tih godina znao samo za pobjede i ništa drugo.

Stadion Luke, koji je nekada bio domaćin velikih bh. klubova bivao je ispunjen do posljednjeg mjesta i vikendom se na njegovim tribinama orila pjesma navijača Bosne, popularnih Demona.

A onda je uslijedila sezona za pamćenje. Godinu 1998. i 1999. Visoko će vječno pamtiti kao godinu nogometne slave i euforije u našem gradu, kada je Bosna uspjela ostvariti historijske uspjehe i obradovati svoje navijače. Tada su i najveći padali na stadionu Luke i Bosna je napredovala kroz cijelu sezonu, nadajući se ulasku u historiju.

Naposlijetku, došao je i taj dan – 29. maj 1999. godine, ušao je u anale visočkog sporta, upravo onda kada su hrabri igrači Bosne istrčali na teren stadiona Koševo i suprotstavili se favoriziranom FK Sarajevo u finalu Kupa Bosne i Hercegovine.

Igra žuto-ljubičastih bila je tog dana perfektna, ali nedovoljna za uspjeh u regularnih 90 minuta utakmice. A onda su nastupili produžeci i antologijska 113. minuta u kojoj je Almedin Hota svojim prodorom razbio odbranu FK Sarajevo i uposlio Esmira Džafića, koji je historijskim golom donio veliko slavlje i igračima, stotinama navijača koji su skandirali Bosnino ime na tribinama tog dana, ali i cijelom Visokom.

Sve ostalo je historija….

No, prošlo je dosta vremena od tih slavnih utakmica, a NK Bosna Visoko je nastavila sa radom, koji je u posljednje dvije godine donio rezultate u naš grad, pa se tako Bosna sigurnim korakom vraća na staze stare slave. Nogometna euforija u našem gradu vlada još od ljetne pobjede u Usori i slavlja vrijednog prolaska u Prvu ligu Federacije BiH. Ali, pred Bosnom je još veliki put do potpunog povratka u društvo najboljih, za što joj je potrebna i velika podrška svih navijača i ljubitelja nogometa u našem gradu.

U cilju animacije publike redakcija Visoko.co.ba vam donosi video koji prikazuje dio slavne historije, a koja vrlo lahko može postati naša budućnost, uz našu podršku na tribinama.

Nadamo se da ćete biti dio divne sportske priče, koja se ovih dana piše na stadionu Luke, baš kao što se pisala i te davne 1999. godine.

 

Scroll to Top