Adis Hajlovac: “Mora se voditi računa o kapacitetu stadiona i reciprocitetu u broju ulaznica za gostujuće navijače”

Prema nezvaničnim informacijama, više od 1.000 tifoza Sarajeva želi posmatrati prvo proljetno gostovanje u subotu kod Zvijezde u Gradačcu. 

Međutim, želje su jedno, a mogućnosti drugo. Predsjednik Komiteta za stadione i bezbjednost Nogometnog saveza BiH Adis Hajlovac rekao je da stadion u Gradačcu nije uslovan za prihvat većeg broja gostujućih navijača pošto nije velikog kapaciteta. Uz to, MUP TK-a može osigurati bezbjednost samo za 300 ljubitelja bordo boje, koji će organizovano doputovati na stadion Banja Ilidža.

Izbjeći gužve

Kapacitet stadiona u Gradačcu je oko 4.000 sjedećih mjesta, a prema važećim propisima simpatizerima gostujućeg tima pripada tek 5 posto ulaznica. Oni se trebaju smjestiti u ograđenom prostoru, a to u slučaju stadiona u Gradačcu  znači da se maksimalno može smjestiti 300 navijača. 

Uprave klubova odgovorne su za navijače i njihova obaveza je da se obrate sa zahtjevom da im se dozvoli odlazak na gostovanja. 

– Mora se voditi računa o kapacitetu stadiona i reciprocitetu u broju ulaznica za gostujuće navijače. Na velikom broju utakmica u našoj ligi stadioni nisu puni osim derbija na Grbavici, kada igraju Željezničar i Sarajevo. Moguće je da veći broj navijača Sarajeva prisustvuje meču u Gradačcu pošto će putovati i vlastitim automobilima, izjavio je Hajlovac.

On je kazao da navijači koji najčešće dolaze na gostovanja u svojoj režiji čine incidente, neovisno od toga za koji klub navijaju.

– Preporuka Saveza klubovima i policijskim upravama je da na vrijeme sprovedu gostujuće pristalice na tribinu koja je predviđena za njih kako bi se izbjegle gužve. Dobar primjer je bilo gostovanje Sarajeva u Širokom Brijegu. 

Hajlovac je podvukao kako je preporuka da gostujući navijači ostanu do kraja utakmice ako ne prave probleme.

– Oni se moraju uvesti na stadion prije početka utakmice i obaviti KDZ pregled. Sugestija je da se ulaznice za njih razmijene između klubova prije dolaska na gostovanja. Policija donosi odluku o tajmingu ulaska i odlaska navijača sa stadiona na osnovu bezbjedonosne procjene. Komesari za bezbjednost klubova moraju imati veći značaj i međusobno sarađivati, kao i sa Komitetom Saveza za stadione i bezbjednost. On stoji na raspolaganju klubovima 24 sata.

Policija odlučuje

Prvi potpredsjednik Komiteta za stadione i bezbjednost Saveza Željko Pušić naglasio je da on radi po propozicijama našeg krovnog saveza.

– Kakav je nogomet bez navijača?! Lijepo je vidjeti puno publike u Evropi i kod nas na stadionima. Na nama je da odradimo da sve bude u redu. Policija iz svakog kantona i županije odlučuje koliko gostujućih navijača može putovati na utakmice. Ona određuje pravila igre, istakao je Pušić.

On je dodao da će seminar za bezbjednost biti održan sutra (10.30 sati) u Zenici. 

P.S –  Ispravka navoda.

Nakon što smo prenijeli tekst iz Oslobođenja javio nam se Adis Hajlovac, predsjednik Komiteta za stadione i bezbjednost Nogometnog saveza BiH sa zamolbom za ispravkom navoda. 

“Navijači koji dolaze u vlastitoj režiji, najčešće se nađu u središtu incidenata sa domaćim navijačima jer putuju nenajavljeno i neorganizovano, van zaštićene i praćene formacije.”

Oslobođenje/Visoko.co.ba

Scroll to Top