Anes Pajević: U Gračanici igramo za prestiž

Nogometni klub Bosna Visoko u posljednje vrijeme nezna za poraz i zauzima visoko 3 mjesto na prvoligaškoj ljestvici koje bi moglo ostati i nedostižno za ekipe koje su plasirane ispod nas. Da nije bilo pomalo nespretnog poraza na gostovanju Jedinstvu, subotnja pobjeda potiv Orašja bila bi osma uzastopna pobjeda naše fenomenalne ekipe. Da su puleni šefa struke Faruka Dedića itekako superiorna momčad, pokazuju i zanimljivi statistički podaci u proljetnom dijelu prvenstva.

Tako je Bosna odigrala ukupno 12 prvenstvenih utakmica u ovom dijelu i ostvarila osam pobjeda od čega tri u gostima, jedan remi i tri poraza. U 12 odigranih utakmica naši igrači su pogađali protivničku mrežu čak 29 puta a dok su naša dva golmana primila samo 10 pogodaka.

S pravom možemo reči, da nismo u par utakmica kiksali na vlastitom terenu sada bi imali 12 bodova više i vjerovatno bi bili ekipa koja od naredne sezone igra u top ligi 12. Ostaje žaljenje za propuštenom prilikom i iskustvo za narednu sezonu u kojoj će uprava kluba nastojati zadržati na okupu postoječu ekipu i uz par pojačanja pokušati napasti plasman u društvo najboljih. Tim povodom razgovarali smo sa članom upravnog odbora NK Bosna Visoko gospodinom Pajević Anesom.

NKB Press: Gospodine Pajeviću,  Bosna ove sezone ima sjajnu ekipu i igra fantastično, sreća ili nešto drugo?

Pajević: Prije svega želim da pozdravim čitaoce našeg klupskog portala koji se prati širom svijeta o čemu konstantno dobijamo informacije i mailove podrške. Upravu ste, ekipa igra sjajno i postižemo odlične rezultate, sreća je tu dakako nezaobilazan faktor, ali prevashodno misim da je za ove rezultate postavljen dobar temelj u svim segmentima.

NKB Press: Možete li to malo približiti našim čitaocima?

Pajević: U posljednje tri-četiri godine koliko funkcioniše uprava kluba u ovom sastavu urađeno je mnogo toga, na samom početku svi su nam govorili da radimo sizifovski posao ali evo pokazalo se da smo taj kamen, odnosno breme ranijih dugova i svega ostalog, uspjeli prebaciti preko tog imaginarnog vrha odnosno dovesti klub u granicu pozitivnog poslovanja. U svemu tome otvorila se prilika da na stadionu poboljšamo infrastrukturne uslove, o čemu nebih previše govorio jer je sve vidljivo, što je osnovni preduslov za kvalitetan rad svih selekcija pa i prvog tima. Nadalje, ispravno skautiranje i odabir igrača, kvalitetan rad mladog trenera Dedića kojem smo u ovom dijelu priključili Tahmaz Dženana polaznika UEFA B programa za trenere, blagovremeno poštivanje ugovorenih obaveza s igračima, kvalitetna oprema, sve su to segmenti koji su doveli do toga da sada imamo Bosnu o kojoj svi pričaju u superlativima.

NKB Press: Kolika su primanja igrača, jesu li zadovoljni?

Pajević: Plate naših igrača su podjeljene u tri kategorije, od A tima, B tima pa do stipendista, i s pravom mogu reči da su ubjedljivo najmanje u ligi. Iako s najmanjih budžetom, mi ostvarujemo vrhunske rezultate s ovim igračima, što će reči da su i oni zadovoljni. Vjerovatno nisu zadovoljni visinom primanja, ali činjenica je da se obaveze prema njima redovno isplačuju što nije situacija u večini klubova.

NKB Press: Član uprave Laletović je najavio nove infrastrukturne projekte koji bi naš stadion doveli u fazu da bez problema može biti licenciran za Premijer ligu pa i neke međunarodne utakmice. Ujedno s tim najavljena je i borba za plasman u Premijer ligu naredne sezone?

Pajević: Kroz izgradnju terena s umjetnom podlogom, koji se pokazao punim pogodkom, vidjeli smo da te stvari ne funkcionišu bez opće podrške šire društvene zajednice počevši od privrednih subjekata pa do političko-finansijske podrške. Mi imamo spreman projekat za izgradnju tribine i pratečih sadržaja, ali zbog obima projekta i velikih finansijskih izdataka, sasvim sigurno da će izgradnja iči u fazama. Prva faza koja podrazumjeva građevinske radove na čišćenju i pripremi terena za gradnju može početi vrlo skoro ovisno o zatvaranju finansijske konstrukcije. Što se tiče uslova za licencirnje Premijer lige, nismo predaleko od toga i bez izgradnje ovog dijela tribina i pratečih sadržaja. Kada je u pitanju plasman u Premijer ligu kao cilj, u ovom momentu mogu reči da će odluka o takmičarskom cilju u narednoj sezoni bit će donesena uskoro na organima kluba, ali već  sad su povedene aktivnosti na zadržavanju postojećeg igračkog kadra.

NKB Press: Vrlo ste oprezni i odmjereni kada su najave u pitanju, može li Bosna finansijski odgovoriti zahtjevima za plasman u viši rang?

Pajević: Prvo ćemo sazidati zidove pa postavljati krov, moglo bi se reči da nakon ove sezone imamo jake temelje i konstrukciju za iskorak naprijed. Sve je u klubu posloženo na najbolji moguči način, imamo 5 takmičarskih selekcija: seniori, juniori, kadeti, pioniri, predpioniri ali i pjetliči kao najmlađa selekcija koja je konstantno u ekspanziji. Naredna sezona mogla bi biti prilika za iskorak, ne treba zaboraviti da bi plasmanom u Premijer ligu i naše omladinske selekcije dobile pravo nastupa u Omladinskoj Premijer ligi što je nova vrijednost i iskustvo za nas. Kada su finansije u pitanju, Bosna s ovim budžetom nemože odgovoriti plasmanu Premijer ligu, makar je istu jeftinije igrati od postoječe zbog postojanja generalnog spozora za troškove takmičenja. Potrebno nam je puno više finansijske podrške naših privrednih subjekata u Visokom kojih ima mnogo ali se rijetko odlučuju uključiti u pomoć klubu iz raznih razloga. Naš rad je otvoren i transparentan, biti član uprave može biti svako ko želi pomoći klubu, rado ga primamo u naš krug. Mišljenja sam da bi uz pomoć koju imamo od Općine Visoko i naših sponozra, ključni faktor za ovaj iskorak bio doprinos novih sponzora. 100 visočkih firmi po 100 KM mjesečno i naš klub će biti stabilan ne prvoligaš nego premijerligaš.

NKB Press: Sutra se igra ubrzano kolo Prve lige Federacije, naša ekipa gostuje u Gračanici kod ekipe Bratstva koja je uvjek neugodan protivnik, šta možemo očekivati?

Pajević: Cilj koji smo postavili pred igrače je ostvaren još ranije, svaka nova utakmica je nova borba za prestiž i što bolji plasman na tabeli. Idemo na pobjedu!!!

NKB Press: Hvala vam na izdvojenom vremenu

Scroll to Top