Sarajevo slavi titulu šampiona BiH!!!

SARAJEVO – Pred više od 20.000 ljudi među kojima je bilo čak i turista iz Češke i nekih drugih evropskih zemalja kao i pred većinskim vlasnikom Vincentom Tanom ekipa FK Sarajevo osvojila je titulu prvaka države nakon osam godina, piše bh. novinska agencija Patria.image

 

image

Dugo vremena završnica Premijer lige nije bila uzbudljiva kao ova jer se do posljednjeg kola nije znalo ko će biti osvajač titule.

Tako je posljednje kolo donijelo uzbuđenje kakvo do sada nije viđeno. Svoju šansu tražio je FK Željezničar u Zenici dok je Sarajevo na stadionu Asim Ferhatović Hase odlučivalo samo o svojoj sudbini.

Već na početku, utakmica je obećavala, a na prvi pogodak čekali smo 12 minuta kada je za veliko slavlje Bordo navijača pogodio Leon Benko. Tri minute kasnije vodstvo je povećao Krste Velkoski.

FK Sloboda je preko Zajke Zebe uspjela smanjiti na 2:1 što je bio i krajnji ishod prvpg poluvremena. U drugom dijelu igre obje ekipe ušle su nešto opreznije, a posebno domaćin te se više nije moglo vidjeti uzbuđenje kao u prvom poluvremenu.

Ekipa Sarajeva znajući koji je ulog u igri igrala je oprezno, a na momente se činilo da su igru na sredini terena u poptunosti prepustili gostima iz Tuzle. Igralo se tako sve do 78. minute kada je za 3:1 pogodio Nemanja Bilbija i kada je bukvalno stadion bio na nogama. Čak su i na zapadnom dijelu tribina što nije uobičajeno upaljene baklje, a nakon pogotka Bilbije iznad Koševa vidio se i vatromet. Od 80. faktički je počelo slavlje jer je tada već bilo jasno da Tuzlaci ne mogu stići ovu prednost.

Inače, navijači Sarajeva posebno sjeverna i istočna tribina za svoje ljubimce pripremili su niz koreografija kojih se ne bi posramili i navijači nekih evropskih klubova.

Horde zla utihnule su samo prvih 14 minuta u znak sjećanja na prerano preminulog navijača Ismira Pintola koji je samo sa 14 godina izgubio životnu bitku. Nakon toga sve dok kraja utakmice navijanje nije prestajalo. Horde zla aplauzom su pozdravile i stotinjak navijača Slobode, a aplauz su uputili i Husrefu Musemiću treneru Slobode koji je vodio FK Sarajevo 2007. godine kada je ovaj tim osvojio titulu prvaka.

AMIDŽA U SARAJEVU

I većinski vlasnik FK Sarajevo Vincent Tan koji je danas doputovao u Sarajevo da proslavi titulu imao je poseban doček na stadionu. Hiljade navijača burno ga je pozdravilo dok je on obilazio teren atletskom stazom. Dženan Uščuplić trener Sarajeva dokazao je da je zaslužio i dalje ostati na klupi Bordo tima obzirom da mu je ovo 25. uzastopna utakmica koju nije izgubio predvodeći Sarajevo u dva navrata.

Ekipa Sarajeva imala je turbulentnu sezonu i možda najjači igrački kadar od svih ekipa Premijer lige ali uprkos tome imali su krizu rezultata početkom proljetnog dijela sezone kada je smijenjen Meho Kodro, a Dženan Uščuplić ponovo imenovan za stratega Bordo tima.

Nagradu Ismir Pintol dobio je Samir Radovac, a ova nagrada ne dodjeljuje se najboljem strijelcu ili igraču nego najborbenijem igraču. Prošle godine dobio je Ivan Tatomirović, kapiten FK Sarajevo.

Scroll to Top