Prvak Druge lige BiH Centar – ne ulazi direktno u Prvu ligu FBiH!

Izvršni odbor Nogometnog saveza Federacije, donio je Propozicije natjecanja za sezonu 2015/2016.godine. Najznačajnija promjena u odnosu na prethodne sezone odnosi se na popunjavnje Prve lige Federacije BiH koju će naredne sezone popunjavati dva kluba iz drugoligaškog ranga. Zbog skraćenja BH Telecom Premijer lige BiH i mogućeg većeg broja klubova koji će se vratiti u Prvu ligu FBiH, člankom 50 ovih Propozicija određeno je da prvaci Drugih liga igraju doigravanje i u Prvu ligu će ući dva, umjesto četiri kluba kako je bilo prethodnih godina.
Popunjavanje lige
Prema članu 50. Propozicija prvak Prve lige Federacije na kraju takmičarske/natjecateljske 2015/2016. godine prelazi u viši rang- Premijer ligu BiH.
Zbog skraćenja broja klubova Premijer lige BiH, Prvu ligu Federacije BiH po završetku takmičarske sezone 2015/2016 popunjavaju dva najuspješnija kluba iz Druge lige FBiH- grupa Sjever, Centar, Zapad i Jug, a dobit će se nakon doigravanja prvoplasiranih timova Druge lige koji istovremeno moraju ispunjavati i sve ostale uvjete propisane važećim propozicijama i ostalim odlukama NS FBiH.
Ukoliko jedan od prvoplasiranih klubova Druge lige FBiH ne ispunjava sve potrebne uvjete propisane Propozicijama takmičenja/natjecanjima i drugim odlukama IO NS FBiH za ostvarivanje plasmana u Prvu ligu FBiH, žrijebom će se odrediti takmičarski par koji će igrati doigravanje za Prvu ligu FBiH, a preostali klub će voljom žrijeba ostvariti direktni plasman u Prvu ligu. Doigravanje se igra po kup sistemu (dvije utakmice, domaćin – gost). Parovi doigravanja se određuju žrijebom.Za utakmice doigravanja odredit će se službena lica sa liste Prve lige Federacije BiH. Način doigravanja za ulazak u Prvu ligu bit će propisan posebnom odlukom IO NS FBiH.
Na kraju takmičarske sezone 2015/2016, usljed skraćenja BH Telecom Premijer lige BiH, Prvu ligu Federacije BiH napustit će onoliko klubova koliko je potrebno da Prva liga FBiH u takmičarskoj sezoni 2016/2017 broji 16 klubova.
Prema novim Propozicijama Prvu ligu FBiH će napustiti najmanje jedna, ako se ne vrati ni jedan premijerligaš, odnosno najviše sedam ekipa ako iz Premijer lige ispadne svih šest klubova iz Federacije BiH. Prema realnim procjenama, najvjerojatnije će ispasti četiri ekipe, što će sigurno donijeti mnogo manje potresa i više regularnosti u tijeku nastupajuće sezone.

Scroll to Top