“Pokrenuli smo priču o izgradnji nacionalnog stadiona BiH”

Zadnjih nekoliko godina vrijedno radimo na pozicioniranju i ustrojstvu Fudbalskog kluba Sarajevo. Očito, predan rad i seriozna politika daju rezultate u zadnjih godinu dana, istakao je u razgovoru za Anadoliju Edis Kusturica, predsjednik Fudbalskog kluba Sarajevo. U novembru na “pozitivnoj nuli”

Prvi čovjek aktuelnog šampiona Bosne i Hercegovine kaže da sve ide prema planu i Vincent Tan, malezijski bogataš, investitor u tim sa Koševa izuzetno je zadovoljan.

“U godinu dana osvojili smo dva najznačajnija državna trofeja, u maju prošle godine Kup BiH, te u maju ove godine šampionsku titulu. Poslovanje se odvija u okviru biznis plana napravljenog sa Tanom. Svakim danom sve više postajemo samoodrživ klub, koji će ubuduće svojim poslovnim aktivnostima u potpunosti finansirati takmičenja i razvoj kluba”, rekao je Kusturica, dodavši da će do novembra ove godine FK Sarajevo biti na “pozitivnoj nuli”:

“U novembru ćemo, kao prvi klub u BiH koji je u kratkom roku preuzeo obavezu da prema Poreskoj upravi Federacije izmiri sva dugovanja, to i učiniti. Bit će izvršena i posljednja rata uplate ukupnog iznosa cirka dva miliona maraka, čime ćemo završiti reprogram u skladu sa zakonom koji je donijet. To je veoma bitno jer ćemo na taj način uspjeti uštediti 1,9 miliona, koje bi morali platiti Poreskoj upravi da smo išli u druge, duže rokove”.

Prema pojedinim informacijama koje su procurile u javnost, Tan je u Sarajevo do sada investirao četiri miliona eura. Ipak, Kusturica je kazao da je “to poslovna tajna”.

“Sa Tanom imamo ugovor o povjerljivosti i ne bih govorio o finansijama. Očito je da su njegova ulaganja vidljiva za stabilizaciju kluba i potencijal. Isključivo sredstvima Vincenta Tana gradimo za nas veliki infrastrukturni projekt – trening kamp na Butmiru. Prva faza radova se završava krajem avgusta ili početkom septembra. Pustit ćemo u rad dva travnata i jedan teren sa plastičnom podlogom, reflektore, navodnjavanje… U drugoj fazi gradit ćemo objekt za potrebe akademije i prvog tima. Vidjet ćemo da li će biti zatvorenog ili otvorenog tipa. Kao čovjek koji dolazi iz svijeta biznisa naginjem malo ozbiljnijoj i komercijalnijoj priči. Fudbalski klub Sarajevo će nakon gotovo 70 godina svog bitisanja i postojanja konačno dobit 70 duluma na kojem će živjeti i raditi”, naglasio je Kusturica.   

Ambicije Sarajeva u narednoj sezoni su osvajanje novih trofeja.

“Sport, fudbal se igra zbog rezultata. Degutantno bi bilo reći da nas ne interesu rezultati. Neću biti suviše skroman ako kažem da mi je lično cilj izgradnja i organizovanje kluba u svim segmentima. Uz sve to moramo naći balans sa rezultatom. Neću nikakvu tajnu otkriti ako kažem da i u narednoj sezoni imamo ambicije najvećih rezultata. Neću ništa obećati osim da ćemo se boriti i vrijedno raditi da ostvarimo rezultat”, poručio je Kusturica, te o predstojećim utakmicama drugog kola kvalifikacija Lige prvaka sa Lechom dodao:   

“Poljaci su jako kvalitetna ekipa sa mnogo većim budžetom od našeg, fantastičnim uslovima za rad. Favoriti su, ali ćemo se boriti da ih izbacimo. Mi to možemo! Prošle godine iz Evrope smo eliminisali Atromitos, Bugare prije dvije godine… Kada se svemu doda tipični bosanski inat i kreativnost možemo uspjeti u tom poduhvatu. Međutim, ne treba se zanositi, Lech je favorit”.

Igramo na nekulturnim terenima

Na koncu predstojeće sezone Premijer lige BiH, koja startuje 25. jula, ispast će šest ekipa, te će od naredne takmičarske godine šampionat umjesto dosadašnjih 16 brojati 12 klubova.

“Pomak. Kvalitet će se koncentrisati u određene klubove koji imaju kapaciteta. Liga će bit kvalitetnija sa dobrim igračima, adekvatnom posjetom. Bit će bolje i u infrastrukturnom pogledu. Svjedoci smo da se liga igra na terenima, blago rečeno nekulturnim. Igramo na poljanama i livadama. Uložite u klub, dovedete kvalitetne igrače i onda ga odvedete da igra na neku livadu, što ne doprinosi razvoju fudbala. Dobar potez Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH i podržavamo ga. U narednoj sezoni vodit će se velika borba za opstanak, ali donijet će kvalitet. N/FS BiH u postupku licenciranja trebao bi biti još rigorozniji. Neka se igra tamo gdje ima uslova”, smatra Kusturica.  

Uprava FK Sarajevo pokrenula je inicijativu o izgradnji nacionalnog stadiona u bh. prijestolnici, a ideju su podržali Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, kao i Elmedin Konaković, premijer Kantona Sarajevo.

“Nacionalni ili državni stadion rak rana je našeg fudbala. Objektivno, nemamo dobar i kvalitetan stadion za velike fudbalske predstave. Ljudi u Zenici uradili su fantastičan posao u rekonstrukciji Bilinog polja, ali stadion Koševo treba biti nacionalni stadion, gdje treba da se igraju reprezentativne i velike klupske evropske utakmice. Stadion ‘Asim Ferhatović Hase – Koševo’ je naš dom historijski, kulturološki, tradicionalno, emotivno smo vezani. Bilo je ponuda da se FK Sarajevo izmješta na druge lokalitete. I sada postoje ponude. Ipak, kažem stadion Koševo je naš dom i pokrenuli smo inicijativu za njegovu rekonstrukciju u okviru regulacionog plana Općine Centar”, pričao je Kusturica novinaru Anadoliju, nadalje kazavši:  

“Pozamašan je to finansijski i investicijski projekt. Osim renoviranja stadiona u planu je i izgradnju hotela visoke kategorije, shoping malla, etažnih garaža. Projekt je to koji niko ne može sam uraditi. Potrebna je interakcija interesa i kapitala domaćeg ili iz inostranstva. Država mora dati podršku projektu koji nije nemoguće ostvariti. Postoji raspoloženje i interes Vlade Kantona Sarajevo predvođene premijerom Konakovićem, Općine Centar i načelnika Dževada Bećirevića. Prilikom zadnjeg dolaska Vincenta Tana u Sarajevo primio nas je Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH. Razgovarali smo o mnogim stvarima, te i o stadionu Koševo, o potrebi da se otvori priča. Usaglasili smo se da je treba osvojiti. FK Sarajevo će nastojati u tom kontekstu biti lokomotiva procesa, oko kojeg se mora okupiti mnogo ljudi. Mora se okupiti ozbiljnih investitora”.

Uskoro zakon o privatizaciji klubova u Federaciji BiH

Kusturica je i u priči oko inicijative o izradi novog zakona o sportu na nivou Federacije BiH, na osnovu kojeg bi se u skoroj budućnosti mogli privatizovati sportski klubovi.

“Premijer Federacije BiH Fadil Novalić planira formiranje Radne grupe i pitao me da li bi htio biti član. Naravno, dao sam saglasnost za pravljenje novog zakona o sportu Federacije BiH. Očito Zakon o sportu na državnom nivou nije loš, treba ga dograditi, ali ne funkcioniše. Treba se omogućiti tranzicija klubova iz udruženja građana u kompanije i korporacije, čime bi  se otvorila vrata ulasku privatnog kapitala u klubove. Iluzorno je na budžetskim jaslama da klub bude profitabilan. Učinili smo prvi korak i takav pravni korak omogućio je ulazak Tana. Kada se usvoji novi zakon postat ćemo dioničko društvo. Samo u takvoj korelaciji budućnost je ulaganja u fudbal i sport BiH. Fudbal je danas biznis i posao u kome se mogu ostvarivati značajni profiti, ali daje zadovoljstvo navijačima. Novim zakonom otvorit će se vrata ko hoće i iskaže sposobnost da na taj način doprinese stabilizaciji fudbalskih i ostalih sportskih kolektiva”, zaključio je Kusturica.  

Scroll to Top