NS FBIH: Saopštenje za javnost

U nekoliko pisanih i elektronskih medija u Bosni i Hercegovini pojavile su se informacije i izjave članova NK „Bratstvo“ Gračanica i NK „Metalleghe BSI“ Jajce u kojim se navodi i spominje lažiranje utakmice 26. kola Prve lige Federacije BiH: NK „Bratstvo“ – NK „Metalleghe BSI“ igrane 14.05.2016. godine u Gračanici.
S tim u vezi, Nogometni savez Federacije BiH izdaje saopštenje za javnost povodom utakmice 26. kola Prve lige FBiH: NK “Bratstvo” – NK “Metalleghe BSI”.

 “Nogometni savez Federacije BiH uzimajući u obzir sva dešavanja i medijske natpise prije utakmice 26. kola Prve lige FBiH: NK “Bratstvo” – NK “Metalleghe BSI” sa komisijama nadležnim za sprovođenje takmičenja učinio je maksimalne napore i sve potrebne korake da navedena utakmica protekne u fer i sportskom nadmetanju.

Komisija za takmičenje NS FBiH prije početka utakmice pozvala je oba kluba na striktno poštivanje Propozicija takmičenja i odluka NS FBiH i NS/FS BiH, te obezbjeđenje svih potrebnih elemenata za normalno i nesmetano odigravanje utakmice kako ne bi došlo do neželjenih posljedica.

Također, Komisija za takmičenje NS FBiH, imajući u vidu dešavanja na utakmici jesenjeg dijela prvenstva NK “Metalleghe BSI” – NK “Bratstvo”, od Policijske uprave Gračanica službenim putem zatražila je poduzimanje svih potrebnih mjera i aktivnosti kako bi organizacija utakmice sa aspekta policijskog obezbjeđenja održavanja javnog skupa u Gračanici i bezbjednosti svih aktera prije, za vrijeme i nakon navedene utakmice protekla u najboljem redu.

Obzirom na rezultatski značaj utakmice a u cilju pružanja objema ekipama identičnih uslove za igru, Komisija za suce i suđenje NS FBiH za navedenu utakmicu delegirala je šest sudaca te nekadašnjeg FIFA suca kao posmatrača suđenja.

Nakon odigrane utakmice, koja je prekinuta zbog fizičkog napada na glavnog suca, u pojedinim medijima pojavile su se informacije o navodnom nagovaranju pojedinih igrača NK “Metalleghe BSI” i FK “Sarajevo” na lažiranje utakmice.

S tim u vezi, Komisija za takmičenje NS FBiH je po hitnom postupku od svih igrača i službenih osoba koji se u medijskim natpisima navode kao osobe koje su navodno pokušale  lažirati utakmicu ili znali za pokušaj navodnog lažiranja zatražila dostavljanje izjašnjenja na okolnosti, nakon čega će Komisija poduzeti  određene korake i postupke.

Također, u četvrtak 19.05.2016. godine u prostorijama NS FBiH zakazane su sjednice Komisije za takmičenje, Komisije za suce i suđenje i Disciplinske komisije NS FBiH na kojima će se u sklopu jedne od tačaka Dnevnog reda razmatrati sva dešavanja na utakmici 26. kola Prve lige FBiH: NK “Bratstvo” – NK “Metalleghe BSI”.

Nadležne komisje  NS Federacije BiH će u obzir uzeti sve relevantne činjenice i dostavljene materijale, na osnovu kojih će u okviru ovlaštenja donijeti odluke zasnovane na važećim propisima a u cilju potpune zaštite integriteta takmičenja Prve lige Federacije BiH.”

Scroll to Top